Заведенията отчитат над 80% спад в оборотите  след въвеждането на зеления

...
Заведенията отчитат над 80% спад в оборотите  след въвеждането на зеления
Коментари Харесай

Над 80% спад в оборотите на заведенията след зеления сертификат

Заведенията регистрират над 80% спад в оборотите  след въвеждането на „ зеления документ “. Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) такива спадове не е имало от повече от 30 години.

Трите организации излизат на митинг на 28 октомври, за който се твърди, че ще е в цялата страна. 

" Въпреки че по-голяма част от сектора постави съществени старания и обезпечи личен състав, който да дава отговор на условията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България означиха даже ден с нула резервации. В изискванията на стремително възходящите цени на ток, горива и хранителни артикули и с доходи, които даже не се приближават единствено до битовите разноски, бизнесът е жертван! Затворените обекти се усилват с всеки минал ден ", се споделя в позиция на трите браншови организации.

Те настояват, че здравния министър Стойчо Кацаров е дискриминирал няколко бранш от българската стопанска система, като ги е задължил  да работят единствено с личен състав и клиенти със зелен документ. Същевременно обаче Кацаров оставил отворена по-голямата част от страната и по този метод " множеството хора не желаят да се снабдят с документа само, с цел да отидат на кафе, спектакъл, кино или фитнес ".

" Използваме случая още веднъж да опровергаем внушенията на някои от министрите, че зеленият сертификат е въведен по избор на туристическия отрасъл. Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със „ зелен документ “, като единствена опция на локдаун. Но направихме съответни оферти по какъв начин това да се случи, с цел да има както здравен, по този начин и стопански резултат. Нашите оферти бяха подценени, а методът, по който се вкара зеления сертификат ни обрича на крах, с което няма по какъв начин да сме съгласни. Министерство на здравеопазването към този момент разгласи, че няма да признае тестванията за антитела за издаване на зелен документ, с което оставя над 1 млн. българи отвън потреблението на най-засегнатите сектори. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в прорез с всички Европейски практики и е казус за България ", допълват от БХРА, СЗБ и БАЗ.

Браншовите организации показват също, в държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите централизация на хора, продължава да няма COVID-19 и за там не се изисква зелен документ. Гратисен интервал, с цел да се настрои бизнесът към новите правила, не е даде, липсвали и  каквито и да било стопански ограничения за поддръжка на засегнатите бизнеси и опазване работата на чиновниците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР